sâmbătă, 22 iunie 2013

Melasma

Melasma este o hiperpigmentare dobandita, in general simetrica, a zonelor fotoexpuse ale fetei (frunte, obraji, tample) si uneori si la nivelul gatului.

Melasma este o afectiune dermatologica ce poate sa apara la orice rasa, fiind insa mai frecventa la persoanele care au constitutional tegumente mai inchise la culoare. Este mai frecventa la femei (90% din cazuri), insa cand afecteaza barbatii acestia prezinta aceleasi manifestari clinice. Este rar intalnita inainte de pubertate si apare de obicei la femei in perioada lor reproductiva.

Cauza melasmei ramane necunoscuta, insa sunt citati multipli factori etiopatogenici: predispozitia genetica, expunerea solara,  factorii hormonali: estrogenii si progesteronul  (aparitia melasmei in timpul sarcinii sau in timpul utilizarii de contraceptive)hormonii tiroidieni, medicamentele fototoxice si fotoalergice (hidantoina), anumite cosmetice.

Melasma apare ca si  macule hiperpigmentate (pete colorate), culoarea putand fi de la maro deschis pana la brun inchis, chiar neagra, uneori cu tente albastrui, de dimensiuni si forme variate, izolate sau/si confluate, localizate in principal la nivelul fetei. Exista 3 pattern-uri de distributie la nivelul fetei: centro-facial (cel mai frecvent), malar si mandibular. Nu prezinta senzatie de mancarime, sunt asimptomatice.



Expunerea intensa sau cronica la soare agraveaza sau poate precipita aparitia melasmei, dar uneori, datorita dezvoltarii insidioase a afectiunii, pacientii nu constientizeaza aceasta asociere. Melasma este considerata de unii medici o modificare fiziologica la femeia insarcinata, alaturi de hiperpigmentarea areolelor mamare, a mucoaselor genitale si a liniei albe abdominale, ea fiind denumita si cloasma sau masca gravidica.

Tratamentul consta in primul rand in evitarea expunerii la soare, folosirea de creme cu factor de protectie solara minim SPF30, atat pentru UVA cat si pentru UVB. Anticonceptionalele trebuie intrerupte, ele fiind considerate un factor de risc in aparitia melasmei. 

De asemenea este foarte important  tratamentul depigmentant, incercarea de a inlatura pigmentul(melanina), din piele. Cea mai folosita substanta este hidrochinona in diferite concentratii. Ea trebuie folosita numai sub indrumarea medicului dermatolog, putand da efecte adverse importante cum ar fi hipopigmentare, aparitia de zone albe, pe ariile tratate. Alte substante care se pot folosi local sunt acizul azelaic, acidul kojic, tretinoinul. 

Depigmentarea se poate realiza si prin peeling chimic, microdermabraziune si  laserterapie. Aceste tratamente trebuie folosite cu precautie, mai ales la persoanele cu pielea mai inchisa la culoare, existand riscul ca dupa aceste tratamente melasma sa se accentueze.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu