duminică, 23 iunie 2013

Dermatoscopia

Dermatoscopia este o metoda rapida si neinvaziva de examinare a pielii. Este foarte utila pentru diferentierea melanomului malign de nevii atipici.


Dermatoscopia se realizeaza cu ajutorul dermatoscopului. Acesta este un instrument format dintr-un sistem optic asemanator unei lentile la care este atasata o sursa de lumina. Medicul dermatolog plaseaza acest instrument deasupra leziunii cutanate ce se doreste a fi examinata si astfel analiza acesteia se poate face in detaliu. De asemenea, se pot capta si fotografii digiatele dermoscopice ale alunitelor, acestea alcatuind o harta dermoscopica care se inregistreaza pe CD. Aceasta harta poate fi consultata periodic pentru a analiza modificarile care au intervenit in timp, dupa traumatisme sau expuneri la soare, fiind decisiva in luarea unei decizii de a exciza chirurgical leziunea.


Dermatoscopia este metoda care „citeşte" în detaliu leziu­nile pigmentare (aluniţe sau nevi pigmentari).


Este indicată tuturor persoanelor care au aluniţe, dar mai ales celor cu peste 100 de astfel de semne, cu antecedente în familie de melanom malign, celor ­care se ard uşor la expunerea la soare sau care au suferit astfel de arsuri pe zone cu aluniţe.


Deasemeni un control dermatoscopic este absolut necesar pentu orice leziune cutanata care:
• a aparut recent
• a crescut rapid in dimensiuni
• s-a rupt accidental, este insotita de mancarime sau sangereaza
• are un contur neregulat
• culoarea nu este uniforma sau s-a modificat in ultimul timp
• aspectul s-a schimbat rapid


Întrucât expunerea la radia­ţiile ultraviolete are efecte nocive asupra aluniţelor, mai ales asupra celor atipice, evaluarea prin dermatoscopie ­este indicată înainainte de expunerea la soare.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu