sâmbătă, 27 iulie 2013

Hiperhidroza (transpiratia excesiva)

Hiperhidroza (transpiratia excesiva), este o afectiune frecvent intalnita care are efecte negative asupra calitatii vietii.

Cel mai frecvent se intalneste transpiratia excesiva la nivelul axilelor, precum si la nivelul palmelor si plantelor. La nivelul palmelor si plantelor poate sa apara de la varsta de 13 ani, la nivelul axilelor aparand mai tarziu, la pubertate.

De regula apare la persoane sanatoase, fara legatura cu alte afectiuni, dar exista si anumite cazuri care pot fi cauzate de boli neurologice, metabolice si alte afectiuni sistemice.

Tratamentul hiperhidrozei consta in:

1. Folosirea de antiperspirante care contin saruri de aluminiu.

2. Urmatorul pas daca nu se amelioreaza  folosind antiperspirantele cu saruri de aluminiu este  administrarea de substante anticolinergice pe cale orala, care au ca efect scaderea secretiei glandelor sudoripare.

3. Iontoforeza-este o procedura prin care o substanta ionizata este trecuta prin pielea intacta, prin aplicarea directa a unui curent electric. Iontoforeza cu apa este folosita cu succes pentru tratamentul axilelor, palmelor si plantelor.

4. Injectarea de toxina botulinica-efectul dureaza din pacate numai 6 luni, se pot trata atat palmele, plantele cat si axilele.

5. Chirurgia-este ultima metoda de tratament, numai in cazul in care toate celelalte metode au esuat. Simpatectomia duce la intreruperea filetelor nervoase care sunt responsabile de transpiratia excesiva. Alta metoda chirurgicala, de exemplu pentru tratarea hiperhidrozei axilare este ablatia glandelor sudoripare de la nivel axilar.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu