luni, 24 iunie 2013

Melanomul malign

Melanomul malign este o tumora maligna, reprezentand cea mai grava forma de cancer cutanat si una dintre cele mai agresive forme de cancer prin faptul ca metastazeaza precoce pe cale limfatica, sanguina si nervoasa. Originea este melanocitul din piele sau mucoasa. Poate sa apara ca o leziune noua  sau pe un nev preexistent.


Cand tumora este depistata precoce, operatia asigura vindecarea. Cu cat tumora este mai avansata cu atat sansele de supravietuire sunt mai mici, melanomul malign fiind o boala letala.


Factorii de risc care se pot asocia cu aparitia melanomului malign sunt: fototipul I de piele (se ard mereu si nu se bronzeaza), fototipul II de piele (se ard frecvent si se bronzeaza putin), istoric de arsuri solare, istoric personal sau familial de alunite active, dosplazice sau de melanom malign.

Apare de regula ca o pata asimetrica de culoare neagra, maro inchis sau rosu. Orice alunita care creste brusc in dimesniuni, are marginile neregulate, mai multe culori- negru, maro-
deschis, maro-inchis, alb, rosu poate reprezenta debutul unui melanom malign.

Diagnosticul se pune pe examenul clinic, dar mai ales pe dematoscopie, care reprezinta evaluarea leziunilor cutanate cu dermatoscopul.

Tratamentul este excizia chirurgicala, iar daca melanomul malign este depistat in stadii precoce pacientul este vindecat. Este foarte importanta  monitorizarea nevilor (alunitelor) pigmentare cu ajutorul dermatoscopiei in vederea diagnosticului cat mai precoce.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu