marți, 27 august 2013

Verucile vulgare (negii)


Verucile vulgare, mai cunoscute sub numele de negi, sunt leziuni benigne ale pielii, cauzate de un grup de virusuri umane, papilomavirusuri.



Se intalnesc frecvent la nivelul extremitatilor, regiunii genitale dar si la nivelul mucoaselor orale, genitale si laringiene.

Se transmit foarte usor, ca orice boala infectoasa, prin contact direct cu persoana infectata sau prin folosirea unui obiect utilizat de purtatorul virusului. Fiecare dintre noi avem un sistem imunitar diferit si asta inseamna ca nu toti cei care intra in contact cu virusul vor dezvolta negi. Transmiterea este favorizata de traumatisme minore, ceea ce explica localizarea lor frecventa la nivelul mainilor si genunchilor. Frecventarea bazinelor de inot , piscinelor creste de asemenea riscul de transmitere. Leziunile situate la nivel genital se transmit prin contact sexual.

Aceste excrescente sunt de obicei inofensive si deseori dispar de la sine. Foarte adesea ele sunt o problema de natura estetica, iar atunci singura solutie este indepartarea lor.

Dintre metodele de tratament folosite cu succes amintim:

1. Preparatele keratolitice, care contin in general acizi de tip acid lactic si acid salicilic - de preferat sa nu se foloseasca la nivelul fetei si anogenital

2. Crioterapia, sau tratamentul cu azot lichid

3. Electrocauterizarea

4. Laser CO2

5. Excizia chirurgicala

6. Homeopatia

Nici o metoda de tratament nu garanteaza ca verucile vulgare nu vor recidiva. Fiind leziuni virale, numai mecanismul natural de aparare al pielii este capabil sa elimine virusul.

Ce se poate face ca sa reduci riscul de raspandire a virusului?

 nu rani, taia sau folosi lama de ras in zona in care s-a localizat negul
-  renunta la obiceiul de a-ti roade unghiile, daca in zona acestora se afla un neg
-  pastreaza-ti mainile cat mai uscate, pentru ca negii sunt mai greu de controlat intr-un mediu umed



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu